Spotřeba energie klimatizací

Spotřeba elektrické energie a náklady na provoz

 

Energetická náročnost zvolené klimatizace je pro mnoho zákazníků jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují výběr vhodné klimatizační jednotky pro byt, dům nebo kancelář. Spotřeba energie je u každého typu uváděná v závislosti na parametru energetická třída. Pokud se rozhodnete zakoupit například starší model klimatizace, musíte předpokládat, že spotřeba energie bude více či méně vždy vyšší, než u moderních typů klimatizací, kde se výrobci snaží právě parametr spotřeby el. energie stále snižovat..

Zásadní otázkou je, k jakému účelu si klimatizaci pořizujete. Pokud ji budete využívat jen jako ochlazovací jednotku v horkých letních dnech, pak se její provoz bude pohybovat v řádu několika málo měsíců. Samozřejmě záleží na Vás, jak nízké teploty požadujete, kdy už budete chladit a jaké teploty v letních dnes budou. Dalším faktorem, ovlivňující délku provozu klimatizace, je prostor, ve kterém ji využíváte. Vyšší energetické nároky budou v prostoru podkrovního bytu bez dobře provedené izolace a jiné například v kanceláři, kde jsou okna orientována jen na severní stranu. Všechny tyto faktory velice výrazně ovlivňují celkovou dobu spuštěné klimatizace a tím i spotřeby elektrické energie.

Pokud navíc plánujete využívat klimatizaci i na topení v chladném období, bude údaj energetické náročnosti pro Vás ještě více zajímavý. V takovém případě je dobré investovat do kvalitní klimatizace, kde se Vám vyšší pořizovací cena vrátí v relativně krátkém čase na úspoře elektrické energie a následně budete jen šetřit a chladit i topit výrazně levněji.

Při výběru vhodné klimatizace Vám samozřejmě rádi poradíme a veškeré aspekty, ovlivňující výsledné náklady na provoz klimatizace s Vámi vyhodnotíme a vybereme nejvíce vhodnou klimatizaci pro Vás. Svěřte svůj záměr instalace klimatizace do bytu nebo domu na odbornících. Jsme tu pro Vás.

 

Přehledné kalkulace úspornosti použití tepelných čerpadel

MONO R32 12kW

MONO R32 16kW

SPLIT R32 9kW